Podoposturale zolen

U hebt podoposturale zolen laten aanmeten. Podoposturale zolen vallen onder medische hulpmiddelen klasse I.

De zolen zijn een proprioceptieve zool met uiterst dunne correcties, van slechts enkele mm. hoogte of een combinatie met een mechanische therapiezool, waar hogere elementen erbij zijn opgebouwd. Elk paar zolen is specifiek gemaakt voor uw situatie. 

Uw podoposturale zolen zijn opgebouwd uit leer, kurk en eventuele ppt materialen. Het leer is duurzaam kwalitatief hoogwaardig materiaal. Het afdekmateriaal van je zolen is ook van leer of eventueel EVA. Al deze materialen hebben een CE keurmerk en conformiteitsverklaring. 

 

Hoe moeten ze in de schoenen

Leg je zolen alleen in goed passende schoenen wat lengte, breedte en teenhoogte betreft. Zit er een verhoging of een losse zool in je schoen, haal deze er dan uit. De schoenen mogen ook geen fabrieksmatige verhoging bevatten. Let op! De ondergrond waar de zool op moet liggen, moet vlak zijn, Op deze manier komt de werking van de zolen het best tot zijn recht en creëer je ruimte in je schoenen voor de zolen. De hakhoogte van de schoenen kan variëren van uiterst laag tot maximaal 4 cm. Bij hogere hakhoogte zal de werking van de zolen verminderen. De zolen zijn individueel en kunnen dus alleen door u gedragen worden. Steek de zool met de punt in de schoenen, klap dan de hiel dubbel, zodat deze mooi in de hiel van de schoen komt te liggen. Blijft de zool bol staan in het midden, dan zijn de schoenen te klein. Dus controleer of de zool mooi in de schoen komt te liggen. Als ze niet goed passen in bepaalde schoenen, ga niet zelf aan de zool knippen, maar neem contact op met de podoposturaal therapeut.

  

Het dragen van de podoposturale zolen

De behandeling komt het beste tot zijn recht als de zolen de gehele dag gedragen worden in geschikte schoenen,  ook al bent u  thuis of loopt u niet veel.  U moet dus de gehele dag de zolen aanhouden. Let op: er is verschil tussen de linker- en de rechterzool. 

Als er iets met de zolen is, te lang/breed of er laat iets los. Ga dan niet zelf aan je zolen knippen of lijmen, neem dan contact op.

 

De eerste weken bij het dragen van de zolen

Geef jezelf de kans om te wennen aan uw podoposturale zolen. Vanaf het eerste moment moet u de zolen de gehele dag dragen. De eerste dagen kunt u de elementen van de zolen voelen onder uw voet, hieraan gaat u wennen. Na verloop van tijd voelt u de elementen eigenlijk niet meer. 

Door de zolen verandert de houding van uw lichaam. Hierdoor kunnen gewenningsklachten ontstaan in de vorm van spierpijn, maar dit hoeft niet. De spierpijn kan zowel in de voeten als ook in de rest van uw lichaam optreden. Na ongeveer drie weken moeten deze klachten over zijn, heeft u dan nog steeds dezelfde gewenningsklachten, neem dan contact met ons op.

Controle onderzoek

U dient na 6 weken voor controle terug te komen. We kijken naar je ervaringen met het dragen van de zolen, we onderzoeken wat nodig is en er wordt bekeken of de zolen het gewenste effect hebben bereikt. Indien noodzakelijk zullen de zolen dan worden gecorrigeerd of aangepast en krijgt u ze zo mogelijk meteen weer mee. Iedere aanpassing van de zolen, kan een aanpassing van de spieren en banden teweeg brengen en zou u weer spierpijn van kunnen krijgen. Blijven deze klachten langer dan 10 dagen of zijn ze heftig, neem dan contact met ons op. De zolen zijn immers een therapie die steeds bijgesteld wordt aan de nieuwe situatie. De frequentie van vervolgafspraken wordt in overleg gepland. Denk hierbij aan een volgende controle na 3 maanden, na een half jaar en dan jaarlijks. Bij nieuwe of aanhoudende klachten adviseren wij altijd contact met ons op te nemen voor een controle onderzoek. Voor een controle onderzoek worden kosten in rekening gebracht. Bij goede resultaten blijft een jaarlijkse controle gewenst. Podoposturale zolen zijn een therapeutische voorziening, waarmee getracht wordt klachten te verminderen of weg te nemen. Er kan geen garantie worden gegeven op het resultaat van een therapeutische voorziening.

 

Sport

U moet de podoposturale zolen ook dragen tijdens het sporten. Ook hier geldt dat u de fabriekszool of eventuele andere verhogingen vanuit de fabriek eruit haalt. Let op: Een vanuit de fabriek gecorrigeerde schoen voor bijvoorbeeld overpronatie, heeft invloed op de podoposturale zool. Twijfelt u of het goede sportschoenen zijn, neem dan altijd contact op met de praktijk.

Veiligheidsschoenen

Wanneer u de zolen wilt dragen in veiligheidsschoenen is het voor u van belang te weten dat daarmee de certificering van de fabriek van de veiligheidsschoenen komt te vervallen. Degene die de laatste wijziging toepast is verantwoordelijk hiervoor. Omdat u de standaard zolen vervangt door uw eigen zolen bent u hier dus voor aansprakelijk. Dit is het gevolg van Europese regelgeving. Heeft u gecertificeerde werkschoenen nodig, neem dan contact met de podoposturaal therapeut voor overleg.

 

Onderhoud van de podoposturale zolen

Afhankelijk van het gebruikt basis- of bekledingsmateriaal kan wat onderhoud de levensduur ten goede komen. Lederen materiaal dient, inden nat geworden, door blootstelling aan de lucht te drogen. Probeer nooit de zolen geforceerd te drogen door middel van directe of indirecte blootstelling aan een warmtebron. Hierdoor kan het leder dan snel hard worden en kan het mogelijk scheuren. Bovendien kunnen kunststof materialen door verwarming blijvend ernstig vervormen. Af en toe leder met blank ledervet insmeren verlengt de levensduur (de zolen dienen wel goed droog te zijn voordat u ze inwrijft). EVA en andere kunststoffen mogen met een vochtige doek met mild reinigings  materiaal gereinigd worden, daar zij geen vocht opnemen. Indien zolen met lederen basismateriaal in de schoenen kraken kunt u wat talkpoeder in de schoenen (tussen de zolen en de schoenen strooien). Mocht het hiermee nog niet over zijn, neem dan contact op met de praktijk. 

Indien u vochtige voeten heeft adviseren wij u hiertoe passende maatregelen te treffen en zeker elke avond de zolen uit de schoenen te halen, om ze aan de lucht te laten drogen.

 ‘s Zomers kunt u, als u met blote voeten op de zolen wilt lopen, een (liefst katoenen) kousenvoetje omgekeerd over de zool dragen. Dan plakken de zolen minder aan de voeten en blijven de zolen beter schoon. Wilt u in de zomer sandalen of slippers dragen, waar de zolen niet inpassen, neem dan contact op met de praktijk. Hiervoor is er meestal wel een oplossing.

 

Het kopen van nieuwe schoenen

Bij het kopen van nieuwe schoenen zijn er voor dragers van podoposturale zolen onderstaande aandachtspunten:

  • Sommigen schoenen hebben losse inlegzooltjes of verhogingen, verwijder deze, hierdoor creëer je ruimte in je schoenen voor je podoposturale zolen en kan de therapie optimaal werken.
  • De hakhoogte van je schoen mag maximaal 4 cm zijn. Bij hogere hakhoogten is de werking van de podoposturale zolen verminderd.
  • De schoen moet een goede pasvorm hebben, zowel in de lengte, breedte als in de teenhoogte. Laat uw voeten meten in een goede schoenwinkel.
  • De hielomsluiting moet stevig zijn en voldoende hoogte hebben, om er voor te zorgen dat de hiel niet uit de schoen slipt als je podoposturale zolen in uw schoenen worden gedragen.
  • Het geleng (middenstuk van de schoen) mag niet doorbuigen als u de voorkant van de schoen buigt. De voorkant mag buigen, maar moet wel weerstand hebben, dus zeker niet te slap zijn.
  • Pas altijd uw podoposturale zolen in de schoenwinkel als uw nieuwe schoenen koopt.

 

Klachten

Bent u niet tevreden, neem dan altijd contact op met de Praktijk. We hopen dan samen tot een goede oplossing te kunnen komen. Klachtenreglement Praktijk Geerts

U kunt ernstige incidenten die verband houden met het gebruik van het hulpmiddel direct aan ons en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd melden.

Praktijk Geerts voldoet aan de wet Kwaliteit, klachten en geschillen zorg of Wkkgz.

Als u en Praktijk Geerts samen niet tot een overeenstemming kunnen komen over een klacht van u, dan kunt u zich richten tot Klachtenportaalzorg. http://www.klachtenportaalzorg.nl

 

Praktijk Geerts

Herenstraat 42 kamer 113

2271 CH  Voorburg

070-3237170 www.zolen.nl

06-22545359 info@zolen.nl